Nu kommer utskicket för juni och med det årets klistermärke och diverse information. Vad det är för art på märket får ni se inom kort.
Här i Skåne känns det som att det flesta dagar är antingen regniga eller regniga, men med lite tur blir det kanske bättre längre fram i sommar. Det är kul att se i rapporterna att det flyger både ängsmetallvinge, pärlgräsfjärilar och slåttergräs på sina håll. Blir det lite varmt ska nog både Rökepipan och Billebjer kunna locka fram dem också.
Årsrapporten 2014 kommer ha ett bildtema som är fjärilar från norra Sverige och alla som är intresserade av att vara med och kan tänka sig att donera bilder är mycket välkomna. "Norra Sverige" i detta fall är arter som finns norr om Norrlandsgränsen.
Totalt är det hittills rapporter inne från 33 övervakare. Första rovfjärilarna börjar dyka upp och tosteblåvingen blir vanligare. Men framförallt har grönsnabbvingarna börjat flyga! Ser ni något kul så ladda gärna upp bilder på galleriet! Har ni frågor år det bra att ladda upp under Fjärilsfrågor.
Just nu finns rapporter från 35 lokaler inrapporterade. Man kan se att arter som grönsnabbvinge, tosteblåvinge och rapsfjäril börjar våga sig fram. Fördelat på när obsarna gjorts så ser det ut så här (antal individer på Y-axeln):
Trots kallt och blåsigt så är det 1 april och början på vår sjätte säsong! Välkomna alla!
Hade planerat skicka ut första elektroniska nyhetsbrevet idag men vår epost-lista visade sig vara fylld med ca 39000 spam-adresser så jag får röja lite där :)
Vi har 67100 fjärilar inrapporterade för 2014 (flest någonsin) och jag har gjort en sammanställning för trender 2010-2014 i Västra Götaland (Bohuslän, Dalsland & Västergötland) som jag lägger upp på hemsidan i helgen. Har ni rapporter för 2014 kvar så maila gärna in dem (eller rapportera via hemsidan eller brev).
Vi hörs! Lars
PS Väntar ni på svar från mig efter att ha mailat eller skrivit kommer det inom kort.
Nu är vi en bit in i april och det börjar komma rapporter från olika lokaler, bland annat från Torstorpamon i Närke, Sandviken och Askö i Södermanland, skånska Kämpinge, När Grauänge på Gotland, Flylidenvägen i Stenkullen, Johannelund i Stockholm, Mällby i Bollstabruk och Källbrink i Huddinge. Själv ska jag se om jag hinner Rökepipan och Billebjer i helgen.
Arbetet med årsrapporten har gått fint framåt och jag hoppas kunna lägga upp årets trender för de vanligaste arterna här snart. Vi hann inte ikapp fåglarna i år men allt material är datalagt och kommer att komma upp efterhand.
Kanske kan det vara roligt att nu när det snart finns aurora- raps- & kålfjärilar på gång testa våra träningssidor? Den normala med alla svenska vitfjärilar (Pieridae) finns här: http://www.dagfjarilar.lu.se/quiz/vitfjarilar och för den som vill ha utmaningar finns den vansinnigt stressade här: http://www.dagfjarilar.lu.se/vitfjarilarspeed (15 arter på 45 sekunder, ingen har någonsin hunnit mer än 13).
I mitten av maj kom det här brevet från förskolan Lyckan i Varberg. Med hjälp från vår Facebookgrupp har vi nu fått till en del svar. Kul med frågor från förskolor!
Hej! Vi har några frågor till dig: *Gillar fjärilar musik? *Har dom ögonbryn? *Hur kan dom sitta på sidan av trädet? *Bajsar fjärilar? *Gillar dom att klä ut sig? *Äter de potatis?
Från oss alla barn på Lyckan!
Gillar fjärilar musik?
Ganska tyst musik i så fall skulle jag tro. Många fjärilar kan höra! Här är en text på engelska om fjärilar som hör: http://bit.ly/ZvC0Yz Här finns många ljud som insekter gör själva: http://1.usa.gov/OOINoJ
Det är full fart på dagfjärilarna nu. Men det finns massor med nattfjärilar också. Och bra bestämningslitteratur. Och man kan sitta och vänta så kommer djuren fram. Eller också så kan man göra som i den här filmen från maj 2011: "Moth trapping at Lewisburn, Kielder, Northumberland in May 2011"
Här kommer spännande läsning om trollsländor och dagfjärilar: Om trollsländor som jagar dagfjärilar av Bengt-Erik Bengtsson Artikeln kommer från början från 2012 års volym av Sörmlandsentomologernas tidskrift Graphosoma och vi är glada att ha fått tillstånd att återge den.
Orthetrum cancellatum, större sjötrollslända, hane. Foto: Göran Liljeberg
Fjärilsföredrag, Naturskyddsföreningen i Trollhättan, 22 maj
Falsterbo Bird Show 30 augusti - 1 september
Blomsterfest i täppan, Göteborgs botaniska trädgård, 1 september kl 11-15
Vill ni att vi berättar om projektet hos er? Eller ha ett föredrag om fjärilar i allmänhet? Håller ni kanske på att sätta ihop programmet inför vårens möten i en krets av Naturskyddsföreningen, ett entomologisk förening eller kanske en fågelklubb? Skicka epost eller ring så ser vi om det går att ordna.
Aktiviteter märkta med symbolen är sådana som organisatören tar ut en kostnad för.