Fjärilar på nära håll (barnaktivitet), 5 mars, 17.30-19.30, Villie byaväg 239-0, Trelleborg
Vägkantsdag i Skåne, 30 mars, Ekologihuset, Lund
Boksläpp av Nordens fjärilar - en fälthandbok (nya upplagan av Sveriges Fjärilar av Bo Söderström), maj 2019.
Biologiska mångfaldens dag 22 maj
Fjärilsföredrag, Naturskyddsföreningen i Trollhättan, 22 maj
Falsterbo Bird Show 30 augusti - 1 september
Blomsterfest i täppan, Göteborgs botaniska trädgård, 1 september kl 11-15
Vill ni att vi berättar om projektet hos er? Eller ha ett föredrag om fjärilar i allmänhet? Håller ni kanske på att sätta ihop programmet inför vårens möten i en krets av Naturskyddsföreningen, ett entomologisk förening eller kanske en fågelklubb? Skicka epost eller ring så ser vi om det går att ordna.
Aktiviteter märkta med symbolen är sådana som organisatören tar ut en kostnad för.
Du kan prenumerera på nyheter och bloggposter från Svensk Dagfjärilsövervakning via RSS. Vet du inte vad RSS är? Läs mer om RSS här. Annars: Svensk Dagfjärilövervaknings RSS flöde.
Dagfjärilar, rhopalocera, är huvudsakligen dagaktiva fjärilar. Det finns över 19 000 kända arter dagfjärilar i världen, varav cirka 110 i Sverige. Dagfjärilarna känner dofter med hjälp av antenner på huvudet och ser med stora facettögon. Dom äter nektar med sugsnabel, som kan rullas in och ut. De tre benparen återfinns på den slanka kroppens undersida och på ovansidan finns ofta färgstarka brett triangulära vingar som när de vilar är resta mot varandra över ryggen.
Apollofjäril, Parnassius apollo, art i familjen riddarfjärilar. Apollofjäril är en mycket stor vit dagfjäril med svarta och röda fläckar. Den är rödlistad eftersom den minskar starkt i hela landet utom på Gotland.
Påfågelöga, Inachis io, art i familjen praktfjärilar. Påfågelögat kännetecknas av tydliga blå ögonfläckar mot en rödbrun bakgrundsfärg. Fjärilen övervintrar som vuxen och därför kan den ses mycket tidigt på våren.
Sorgmantel, Nymphalis antiopa, art i familjen praktfjärilar. Den har mörkt sammetsbruna vingar med bred, gul ytterkant och äter bland annat sav och rutten frukt. Sorgmantel finns i hela Sverige.
Svensk Dagfjärilsövervakning utförs i samarbete med Naturvårdsverket, Lunds Universitet,
ArtDatabanken, Sveriges Entomologiska Förening och Butterfly Conservation Europe.
Svensk Dagfjärilsövervakning
Lars Pettersson
Ekologihuset
223 62 Lund
Fax: 046-222 4716
Telefon: 046-222 3818 (Lars Pettersson)
Senaste uppdatering av denna sida: 2013-05-23